taidekissa

tapahtuu Vehmaalla

Vehmaan taiteen ystävät ry

Oheistaidekoti 2016

Kaksi akateemikkoa - näyttelyn teemasta
Oheistaidekoti 7.8.-18.9.2016
Kain Tapper ja Outi Heiskanen
Oheistaidekodin näyttelyyn on koottu teoksia, jotka kuvaavat Kain Tapperin ja Outi Heiskasen yhteistyötä Helsingissä Lallukan taiteilijakodissa, jossa taiteilijat asuivat ja työskentelivät seinänaapureina. Kun Kuvataideakatemiasta lopetettiin mallipiirtämisen opetus, Kain ei kuvanveiston opettajana voinut hyväksyä hallinnollista päätöstä. Hän perusti omaan ateljeehensa Taivaallisen akatemian, jossa jatkettiin työskentelyä kuvataiteen perusasioiden parissa. Näin eri-ikäiset taiteilijat kokoontuivat säännöllisesti kerran viikossa yhdessä piirtämään, luonnostelemaan ja muovailemaan.  Ammattimallin palkka maksettiin keräämällä osallistujilta kolehti.
Taivaallinen akatemia oli leikkimielinen nimitys eri taiteilijasukupolvia yhdistävälle asialle: Taiteilija on työnsä edessä nöyrä, hän opiskelee ja etsii uutta koko elämänsä ajan eikä voi työssään koskaan valmistua miksikään. Erilaiset oppiarvot ja arvonimet eivät takaa teosten taiteellista arvoa. Taiteilijan tavoitteena on etsiä omaa tapansa ilmaista ja kehittyä siinä.
Lallukan naapuriateljeessa kokoontui Outin Bellinin akatemia. Koska taiteen tekemiseen kuuluu leikki ja leikkimielisyys, akateemikot muuttuivat Aga-koomikoiksi, ja akatemiat yhtyivät. Taivaallisessa akatemiassa keskusteltiin taiteesta ja elämästä, ajankohtaisista ilmiöistä ja siitä, kuinka piirtäminen on tekemisen lähtökohta. Piirtäminen on ennen kaikkea fyysinen kokemus, käden ja silmien yhteistyötä, jossa painopiste on sisäisesti keskittynyt. Elävän mallin piirtäminen on mutkikasta verrattuna esimerkiksi tapaan piirtää valokuvasta, sillä valokuvasta jää pois fyysinen kolmiulotteisuuden tuntemus ja tasot eri suuntiin. Outi on tässä yhteydessä tiivistänyt: ”Piirtäminen on ainoa tapa varmistaa, että työ tuntuu omissa sisuksissa, lihoissa ja luissa”.
Lallukan kotioloissa taiteilijat käyttivät malleina myös toinen toisiaan, Outi piirsi Kainia, ja Kain piirsi Outia. Tuokiot johtivat yhteiseen grafiikan tekemiseen tamperelaisen Himmelblaun grafiikanpajan avustuksella. Esillä olevat työt kuvaavat Outin ja Kainin keskusteluja ja lämmintä, sisarellista suhdetta. Grafiikassa Kain on piirtänyt Outin sisarenaan, Outi Kainin veljenään – taiteilijat ovat jopa lainanneet toisiltaan kasvonpiirteitä.
Riika Vepsä-Tapper
kirjailija

Kuvanveistäjä Kain Tapper ja taidegraafikko Outi Heiskanen asuivat Lallukan taiteilijakodissa seinänaapureina pitkään, aina Kain Tapperin kuolemaan asti. Kain Tapper sai Suomen akatemian taiteilija-akateemikon arvon vuonna 1996 ja Outi Heiskanen 2004.
Outi Heiskanen taiteilija ystävineen perusti Bellinin akatemian joskus kaukaisella 1970-luvulla, innoitus syntyi hänen nähtyään Düsseldorfilaisessa museossa jonkin 1400-luvulla eläneiden Bellinin veljeksistä piirtämän pienen grafiikan joka esittää selin kääntynyttä vanhaa miestä.
Bellinin akatemian toiminta sisälsi kaikenlaisia tempauksia mutta oli ehdottomasti keskittynyt piirtämiseen, mallin piirtämiseen, minkä tahansa mallin piirtämiseen.
Kain Tapper piirsi paljon, arvosti piirtämistä, kertoi piirtäneensä aina, ajattelevansa kynällä. Naapurin akateemikko-Outin akatemiaa tutkailtuaan Kain perusti oman akatemian. Kyllähän akateemikolla kuuluu olla akatemia. Näin syntyi Taivaallinen akatemia. Akatemiat toimivat jonkinlaisessa symbioosissa, järjestettiin elävän mallin piirustustilaisuuksia ja näyttelytoimintaa ynnä muuta.
Outi muistelee Kainin lähdön hetkeä: Tunsin kuinka Taivaallisen akatemian henki siirtyi seinän läpi minun ateljeeseeni. Hetkeä myöhemmin hän kuuli Kain Tapperin kuolleen kotonaan, siinä seinän takana.
Taivaallinen akatemia jatkaa toimintaansa, akatemia on kaikille avoin, mallinpiirustustuokiot, yhteiset näyttelyt ja muu toiminta on vapaamuotoista ja vapaavalintaista elämän menoa.
Metti Nordin
Oheistaidekoti
Vinkkiläntie 38, 23200 Vinkkilä
www.oheis.fi, taidekoti@oheis.fi

 

 

OHEISTAIDEKOTI
Vinkkiläntie 38, 23200 Vinkkilä

www.oheis.fi taidekoti@oheis.fi

oheistaidekoti myös facebookissa

 

alota alusta